Senaste skriket

Så påverkar Facebooks algoritmer våra minnen

Möttes du liksom jag av en härlig påminnelse från Facebook om vad du gjorde på dagens datum för ett, två eller kanske fem år sedan? Facebooks ’Minnen’ är en uppskattad funktion som styr vårt minne mer än vad man kan tro.

Sonny Eriksson
Louise Solberg
Business Developer
louise@digiwise.se 070-983 77 77

På Facebook påminns vi användare om händelser som skett samma datum tidigare år. Men allt visas inte. Algoritmerna är noggrant utformade för att minnena ska upplevas som behagliga.

Variabler som styr algoritmerna är exempelvis relationen mellan användarna. Om personer kommenterar och gillar varandras uppdateringar flitigt är sannolikheten större att Facebook väljer att visa upp ett gemensamt minne. Omvänt sker om användarna istället inte längre tycks ha en nära kontakt.

Enkelt förklarat kan man säga att minnena vi ser på Facebook tvättas. Innan de visas för oss har de genomgått en process där algoritmerna bedömer om något kommer vara ett gott eller dåligt minne.

Tycka vad man vill om de sociala medieplattformarnas datainsamling, algoritmer och urval. Men det faktum att Facebook ger oss positiva upplevelser i form av minnen vi uppskattar gör det svårt för oss att sluta använda dem.

Som användare kan du även själv gardera dig från oönskade minnen genom att utesluta datum och personer du inte vill bli påminda om. Allt för en så positiv användarupplevelse som möjligt.

Så, vad gjorde du den här dagen för ett, två eller kanske fem år sedan? Om minnet sviker dig kan du alltid ta en titt på Facebook. Där väntar om du har tur en (högst troligt) positiv överraskning.

Källa & Källa

Sonny Eriksson
Louise Solberg
Business Developer
louise@digiwise.se 070-983 77 77
Läs också
Ännu ett blomstrande kvartal för e-handeln

Vi är certifierade
av Google

Vi utbildar oss kontinuerligt och arbetar för att hålla oss ajour med den snabba utvecklingen. Våra certifieringar i Googles produkter är en kvalitetsstämpel på vår kunskap.