Senaste skriket

Shoppingappen Shein utmanar världens klädjättar

Från att ha varit en doldis utmanar nu det kinesiska klädföretaget Shein hela modebranschen. Hemligheten bakom succén? Avancerad AI teknik, marknadsföring i sociala medier och en app där användarupplevelsen står i fokus.

Sonny Eriksson
Louise Solberg
Business Developer
louise@digiwise.se 070-983 77 77

Det kinesiska modeföretaget Shein har tagit H&M:s framgångsmodell och turboladdat den. Företaget arbetar med låga priser, snabba trender och lanserar 2000 nya produkter – varje dag. Enligt branschmedier kan Shein ta ett plagg från idé via design och produktion till försäljning i appen på mindre än tre dagar.

Glöm ”fast fashion”, här snackar vi snarare ”real time fashion”. För att uppnå detta makalösa produktlanseringstempo använder Shein avancerad AI teknik och användardata. Genom att analysera appanvändarnas köpbeteenden kan företaget förutsäga nästa populära vara och vad som kommer att bli efterfrågat.

Shein har skapat en modekarusell som saknar motstycke

Vidare har företaget satsat stenhårt på synligheten i sociala medier där majoriteten av företagets kunder finns. Genom influencersamarbeten och intensiv marknadsföring på Instagram och Tiktok lockar Shein generation Z – de i åldern 15-24 år – till en modekarusell som saknar motstycke. I skrivande stund har företaget 20,9 miljoner följare på Instagram och år 2020 var Shein det mest omtalade varumärket på både Tiktok och Youtube.

Trendiga plagg och marknadsföring utgör två viktiga komponenter av succén, men det finns även en tredje bidragande faktor som ligger till grund för företagets framgång. Det kinesiska företaget har dragit nytta av erfarenheterna från Kinas mobila e-handelsboom och arbetat stenhårt med användarupplevelsen i mobilen.

Shein har dragit nytta av erfarenheterna från Kinas mobila e-handelsboom

Affärsmodellen Shein använder har minst sagt visat sig vara framgångsrik. Under de senaste åtta åren har företaget ökat sin omsättning med över hundra procent varje år och företaget är nu ett av världens högst värderade startups. Medan H&M förra året gjorde en vinst på två miljarder kronor gjorde Shein en vinst på cirka 10 miljarder dollar 2020.

Vi på Digiwise kommer med spänning fortsätta följa denna digitala ninja tillika modekedja och e-raket. Mycket finns såklart att diskutera om företagets bidragande roll till ökad konsumtion och miljöpåverkan, men sett till deras förmåga att möta den digitala marknaden ger vi Shein hatten av.

Källa

Sonny Eriksson
Louise Solberg
Business Developer
louise@digiwise.se 070-983 77 77
Läs också
1 miljard dollar till innehållsskaparna

Vi är certifierade
av Google

Vi utbildar oss kontinuerligt och arbetar för att hålla oss ajour med den snabba utvecklingen. Våra certifieringar i Googles produkter är en kvalitetsstämpel på vår kunskap.