Senaste skriket

Instagram och Facebook förbjuds i Ryssland

Louise Solberg
Louise Solberg

Just nu riktas världens blickar mot kriget i Ukraina och Rysslands invadering i landet. De sociala mediejättarnas roll är större än någonsin för att sprida information till allmänheten. Inte minst i Ryssland där landet nu begränsat invånarnas möjlighet att nyttja kanalerna.

Rysk domstol har nu beslutat om att begränsa tillgängligheten utav mediejättarna Instagram och Facebook i landet. Detta efter att domstolen beslutat att Meta nu klassas som en ”extremistorganisation” då de har ändrat reglerna i Ryssland, Polen och Ukraina för att öka yttrandefriheten. De har bland annat släppt igenom inlägg så som ”död åt de ryska inkräktarna” vilket resulterade i avstängningen i Ryssland enligt Di.se.

Redan den 14 mars ökade efterfrågan på VPNs med hela 2692%

Detta betyder dock inte att personer i Ryssland inte längre kommer åt dessa medier. I stället använder sig flera utav VPNs för att byta sin digitala position och röra sig utanför Rysslands gränser i den digitala världen. Redan den 14 mars ökade efterfrågan på VPNs med hela 2692% enligt Top10VPN. Sedan dess har efterfrågan sjunkit men är fortfarande hög och så sent som den 20 mars var det en efterfrågan på 970%. Alltså kan ryssarna fortfarande komma i kontakt med information genom Instagram och Facebook men det är betydligt svårare.

RadioFreeEurope skriver om hur Vladimir Putin skrev på en ny lag som trädde i kraft den 5 mars där man riskerar upp till 15 års fängelse om man skulle sprida felaktig information om invaderingen i Ukraina. Därför är många av invånarna rädda för att utrycka sig på sociala medier, då många protestanter och aktivister redan omhändertagits.

Medan de traditionella mediehusen kontrolleras i Ryssland ser vi hur viktiga de sociala medierna blir för invånarna. Likt resten av världen slår vi på Digiwise ett slag för fred och yttrandefrihet!

Källa
Källa
Källa

Nyhetsartikeln är skriven av Astrid Kronman som just nu gör sin praktik på Digiwise. 

Vi är certifierade
av Google

Vi utbildar oss kontinuerligt och arbetar för att hålla oss ajour med den snabba utvecklingen. Våra certifieringar i Googles produkter är en kvalitetsstämpel på vår kunskap.

Copyright © 2024 Digiwise® AB